«Το νομοσχέδιο “Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ” ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας:
«Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των σπουδών, μέσω κοινών, διπλών και ξενόγλωσσων προγραμμάτων, οι πτυχιούχοι του αύριο θα έχουν περισσότερα εφόδια, προκειμένου να βρίσκουν ευκολότερα εργασία και να ενισχύουν την ακαδημαϊκή εξέλιξή τους.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για τους διδάσκοντες, τους φοιτητές και τους ερευνητές, τα απαραίτητα εχέγγυα, προκειμένου να δημιουργήσουν, να αναδειχθούν και να αναδείξουν».
Ο Χρήστος Κέλλας, εστίασε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της έρευνας, επισημαίνοντας:
«Με τον νέο νόμο, προβλέπονται, τόσο τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά και η πρακτική άσκηση στον δεύτερο κύκλο σπουδών, όσο και τα βιομηχανικά διδακτορικά.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις, και δη οι εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, θα διασυνδέονται σε θεσμοθετημένη βάση με την ακαδημία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας προς όφελος των πτυχιούχων.
Συγχρόνως, προβλέπεται, ολιστικά, μέσω των Πανεπιστημιακών Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας, η ανάπτυξη της έρευνας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, η έρευνα αναβαθμίζεται ριζικά στην Ελλάδα και θα μπορέσει να απορροφήσει πολλούς νέους επιστήμονες».
Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε, επίσης, στις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, σημειώνοντας:
«Με τα προβλεπόμενα εθνικά μητρώα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και τίτλων σπουδών, τα αντίστοιχα πτυχία θα αναγνωρίζονται αυτόματα και η διαδικασία ατομικής αίτησης και ισοτιμίας καταργείται. Τέλος η ταλαιπωρία και η μακροχρόνια αναμονή!».
Ο Λαρισαίος βουλευτής, κλείνοντας την ομιλία του επί των βασικών αρχών του νομοσχεδίου, τόνισε πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο «Brain Drain», καταλήγοντας:
«Οι νέες και οι νέοι δεν περισσεύουν στην ελληνική κοινωνία, γι’ αυτό και μεριμνούμε προκειμένου να τους κρατήσουμε στον τόπο μας, μέσω ποιοτικότερων σπουδών, περισσότερων επαγγελματικών προοπτικών και ευνοϊκότερων συνθηκών στον τομέα της έρευνας.
Ταυτόχρονα, παρέχουμε κίνητρα στους πτυχιούχους της αλλοδαπής, ώστε να επιστρέφουν από το εξωτερικό και να επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα επαγγελματικής αποκατάστασης και ακαδημαϊκής εξέλιξης».
Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/40LW3Ym4emY