Στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, που διοργάνωσε το Κοινοβούλιο του Βελγίου, στο πλαίσιο της κυλιόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., συμμετείχε ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.
Θέμα της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιανουαρίου, ήταν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι μελλοντικές της επιπτώσεις» («Artificial intelligence and its future impacts»).
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις, ενώ μίλησε στην θεματική: «The healthcare sector faced with artificial intelligence: prospects and challenges».
Ο κ. Κέλλας τόνισε τα πολλαπλά δυνητικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τις κοινωνίες μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της υγείας. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί αλλάξει άρδην την υγειονομική περίθαλψη, τόσο στον τομέα της έρευνας, όσο και στον τομέα της παροχής φροντίδας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων αλγορίθμων, να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, επιτρέπει μεγαλύτερη ταχύτητα σε όλη την ιατρική διαδικασία, καθώς και την εύρεση της ιδανικής θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και ιατρός, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως για την ενίσχυση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής. Ακόμα, εξαιρετικά χρήσιμη θα είναι για εμάς η ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Φυσικά, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη είναι πολύπλευρες και πολύπλοκες. Με κυριότερες αυτές του ιατρικού απορρήτου και της διατήρησης της εμπιστοσύνης των ασθενών στο πρόσωπο των ιατρών».
Μετά την λήξη της Διάσκεψης, ο κ. Κέλλας έκανε την εξής δήλωση:
«Με μεγάλη χαρά συμμετείχα στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές της επιπτώσεις. Άκουσα με ενδιαφέρον όσα ελέχθησαν από τους Συναδέλφους μου και μίλησα για τη θετική επίδραση, που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την προσοχή που απαιτείται στην εξισορρόπηση της τεχνολογικής εξέλιξης με την ηθική ευθύνη, τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των ασθενών.
Είμαι σίγουρος πως χαράσσοντας μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή για την ιατρική, με καινοτομίες και πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, αλλά και για όλη την ιατρική κοινότητα».
Δείτε απόσπασμα της ομιλίας, εδώ:
Δημοσιεύθηκε από: Τσαβδαρίδης Λάζαρος