Η κλιματική κρίση, που εκδηλώνεται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας της απουσίας σεβασμού στο περιβάλλον, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής, κ. Χρήστο Ζερεφό.
Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, ο επικεφαλής της ΔΣΟ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, ακόμη ένα καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες φονικών πυρκαγιών που κατακαίουν πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Εκτός από το φυσικό περιβάλλον που υφίσταται καταστροφικές ζημιές από την πύρινη λαίλαπα έχουμε απώλειες περιουσιών και οικιών. Είναι μια κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, και όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Χωρίς αμφιβολία, η αιτία των πυρκαγιών είναι πολλές φορές ο εμπρησμός από κακόβουλα άτομα, εναντίον των οποίων οφείλει το κράτος αλλά και η κοινωνία να κηρύξει αμείλικτο πόλεμο. Ταυτόχρονα, όμως, ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών, όπως επίσης των πλημμυρών, είναι αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, ίσως, κίνδυνο, που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε πλανητικό επίπεδο. Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι κάτι παραπάνω από ζοφερές, στην περίπτωση που δεν γίνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η μετάβαση στην λεγόμενη “πράσινη οικονομία” και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, δεν είναι μια ελεύθερη επιλογή αλλά μια αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους στη γη. Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία απώθησε σε δεύτερο πλάνο τις διεργασίες για τον διακρατικό συντονισμό για την λήψη κοινών μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε κάποια σημεία μάλιστα, επέφερε και οπισθοδρόμηση, με την καταφυγή προσωρινά στην χρήση του λιγνίτη, λόγω της έλλειψης του φυσικού αερίου. Όμως, πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ξαναβρούμε το βηματισμό μας για την επίτευξη του στόχου μας.
Ως ΔΣΟ υποστηρίζουμε σταθερά την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν είναι κάτοχος αυτός του κόσμου, αλλά μόνον διαχειριστής του και ότι οφείλει να σέβεται την δημιουργία στο σύνολό της και να μην την βλέπει μόνον ως πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης. Αυτές είναι, άλλωστε, και οι αρχές που πηγάζουν από την παράδοση της Ορθοδοξίας. Προσπαθούμε, επομένως, να προβάλουμε την ανάγκη ισορροπίας του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, προς όφελος της δικής μας ζωής αλλά και των επερχόμενων γενεών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Ζερεφό, έναν καταξιωμένο επιστήμονα διεθνούς κύρους και από τους πλέον καταρτισμένους στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που μας παρείχε, την οποία θα προσπαθήσουμε να μετουσιώσουμε και σε πρακτική πολιτική στο πλαίσιο της δράσης μας».