Δελτίο Τύπου ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1977 ΟΗΕ

Η 8η Μάρτη δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες.

Είναι η ημέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωση και την χειραφέτησή τους, από την εκμετάλλευση και την καταπίεση και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους.
Είναι μια ημέρα δίδαγμα για την δική μας και τις μελλοντικές γενιές, που δείχνει το δρόμο διεκδίκησης όλων αυτών που ανήκουν στις γυναίκες οι οποίες μάχονται να επικρατήσουν σε μια κραταιά ανδρική κοινωνία.
Όπως σε όλους τους δυτικούς πολιτισμούς, έτσι και στη χώρα μας, η πρώτη απεργία έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 1892 από τις υφάντριες του εργοστασίου των Αδελφών Ρετσίνα στον Πειραιά.

Τα επόμενα χρόνια, πολλές και επαναλαμβανόμενες ήταν οι κινητοποιήσεις για την κατάκτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κάνοντας το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την χειραφέτηση και την ισοτιμία τους, διεκδικώντας το αυτονόητο.
Τα βήματα που έχουν γίνει από τότε είναι αξιόλογα και σημαντικά, δεδομένου ότι οι γυναίκες ανέκτησαν την ισοτιμία τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στις μέρες μας οι γυναίκες έχουν εισέλθει στη Βουλή, διοικούν κράτη και οργανισμούς και εξελίσσονται. Με την πάροδο των ετών, η γυναίκα έχει ανακτήσει τα δικαιώματά της αλλά τα προβλήματα και οι ανισότητες παραμένουν. Ένα από αυτά είναι η βία και οι διακρίσεις που έχουν επιβιώσει δυστυχώς και επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ τη συνέχιση των αγώνων μέχρι την τελική δικαίωση.

Γιατί η γυναίκα είναι δυνατή, είναι άξια κι έχει τη δύναμη να παλέψει και να δίνει μάχες στην καθημερινότητα.

Με την είσοδο της οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο και η εικόνα που αντικρίζουμε είναι η συνεχής πάλη με την ανεργία και τη φτώχεια που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειές τους, με επίθεση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.
Σήμερα, περισσότερο πάρα ποτέ, οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να γίνουν φωτεινά παραδείγματα για τους αγώνες του μέλλοντος.
Να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε από τις χιλιάδες γυναίκες που έδωσαν το παρόν σε όλες τις ιστορικές περιόδους της χώρας μας.
Γιατί όπως έχει γράψει ο Φ.Ντοστογιέφσκι “Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν,να κάνουν το πάν””.
Χρόνια μας πολλά λοιπόν.

 

Τομεάς Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων

της ΝΟΔΕ ΝΔ.Λάρισας.