Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία: Η επόμενη μέρα

Από τη Στέλλα Μπίζιου, βουλευτή ΝΔ ν. Λάρισας

20 Αυγούστου 2022. Ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας, αφού την ημέρα αυτή μπήκε η σφραγίδα της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.

Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 2018 και ενώ ήδη είχαμε ολοκληρώσει τα μνημονιακά προγράμματα. Τα ταχυδακτυλουργικά και οι περίφημες «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επέτρεψαν στην οικονομία μας να απαλλαγεί από τη στενή επιτήρηση των δανειστών, τουναντίον σήμαναν την οδυνηρή παράταση της επιτήρησης, αφού οι αγορές τελικά δεν χόρεψαν στο ρυθμό των νταουλιών του διδύμου Τσίπρα – Βαρουφάκη και η ομηρία της χώρας συνεχίστηκε για μια τετραετία.

Οι εκλογές του 2019 όμως, σηματοδότησαν την αρχή του τέλους του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας και των μνημονίων, του οριστικού τέλους μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα έχασε πάνω από το ένα τέταρτο του Α.Ε.Π. της, είδε τα ποσοστά ανεργίας να κορυφώνονται, τους νέους της να μεταναστεύουν, την οικονομία της να καταρρακώνεται, τους ξένους επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη και την κοινωνία, τους πολίτες να δοκιμάζονται όσο ποτέ.

Τον προηγούμενο μήνα, η Νέα Δημοκρατία είχε συμπληρώσει τρία χρόνια διακυβέρνησης.
Στα τρία αυτά χρόνια που στιγματίστηκαν από κρίσεις και προκλήσεις, εγχώριες και εισαγόμενες, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέμεινε σταθερή στο προεκλογικό της πρόγραμμα με γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία για κάθε Έλληνα πολίτη χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς ανισότητες. Μέσα σε τρία μόνο χρόνια έγιναν άλματα που έθεσαν τη χώρα σε σταθερή, δυναμική, μη αναστρέψιμη πορεία ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος.
Στην οικονομία ο πρωταγωνιστής είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ελληνικό Σχέδιο έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πόρους συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.

«Ξεκολλήσαμε» τα μεγάλα πρότζεκτ, όπως το «Ελληνικό» και την εξυγίανση της ΔΕΗ και ξεκινήσαμε σημαντικά έργα υποδομών όπως το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Τρίκαλα – Εγνατία, τον ΒΟΑΚ, την επέκταση του μετρό στην Αττική, αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ προσελκύσαμε μεγάλους ξένους επενδυτές, όπως των Μicrosoft, Pfizer, Digital Realty, Royal Sugar.
Ψηφιοποιήσαμε τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, οι τηλεδιασκέψεις, οι ψηφιακές υπογραφές, η ψηφιακή συνταγογράφηση -επιστημονική φαντασία πριν λίγα χρόνια- είναι πλέον καθημερινότητα. Μέσα από μια σειρά εμβληματικών νομοσχεδίων πραγματοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά.

Αν και η Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, μέσα σε τρία χρόνια, μείωσε τόσους φόρους, όσους δεν μείωσε καμία άλλη Κυβέρνηση. Μειώθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, ο φορολογικός συντελεστής, ο ΕΝΦΙΑ και η προκαταβολή φόρου, ενώ αυξήθηκε δραστικά ο κατώτατος μισθός. Μειώθηκαν κατά 3,9 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενισχύθηκε στην πράξη η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα και του δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

Σήμερα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα δέχονται και πάλι πιέσεις από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που αυτή προκαλεί, όπως παντού στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση, χωρίς να αγνοεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, με δέσμη στοχευμένων παρεμβάσεων στέκεται δίπλα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει τεθεί ήδη σε ισχύ ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή.

Μέσα σε τρία χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να συνδυάσει δημοσιονομική σταθερότητα, κοινωνική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Με τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα της περιόδου των μνημονίων και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών, με απόδειξη τα ελληνικά ομόλογα τα οποία την τριετία που μας πέρασε κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Και αν όλα αυτά έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η άρση αυτού του καθεστώτος μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίζει για το μέλλον.

Τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά τις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.