Χαρακόπουλος: Εξαπάτηση καταναλωτών με φέτα-μαϊμού στην Ουρουγουάη

Το ζήτημα της παραπλανητικής, καταχρηστικής σήμανσης λευκού τυριού με προέλευση τη Δανία ως «τυρί φέτα σε κύβους», που διακινείται στην αγορά της Ουρουγουάης, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχε με βουλευτές της Ουρουγουάης στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Μοντεβιδέο, όπου με συναδέλφους του πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός βρίσκεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με αφορμή την πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Στη συνάντηση στο κοινοβούλιο της Ουρουγουάης, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Μαρία Κεφάλα και Δημήτρης Βαγενάς, καθώς και ο Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλακης.

Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν οι βουλευτές της Ουρουγουάης, οι κύριες Nancy Nunez Soler και Silvana Perez Bonavita και ο κ. Diego Reyes.

 

Κοινές αξίες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αφού ευχαρίστησε για «την θερμή υποδοχή στη Βουλή της φίλης χώρας», υπογράμμισε ότι «ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσεξα ότι οι εμπορικές, οικονομικές μας σχέσεις είναι ιδιαίτερα φτωχές. Μοιραζόμαστε, ωστόσο, τις κοινές αξίες του σεβασμού στο κράτος δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι αυτονόητα παντού. Σε πολλές χώρες σκοτώνονται άνθρωποι διεκδικώντας τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ και δυο εβδομάδες δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, έπεσαν νεκροί και χιλιάδες συνελήφθησαν, ζητώντας περισσότεροι ελευθερία στο Ιράν, διαμαρτυρόμενοι για τη δράση της “Θρησκευτικής Αστυνομίας’’ με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες γιατί είχε ακάλυπτο μέρος από τα μαλλιά της -κάτι που θεωρήθηκε ότι δεν συνάδει με τον ισλαμικό νόμο.

Ούτε, βεβαίως, δεδομένος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο από όλους. Αντιθέτως, βλέπουμε να αναβιώνει ο αναθεωρητισμός με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την απειλή πολέμου από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διεθνείς επιπτώσεις με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως και τις αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες. Και χαίρομαι γιατί η χώρα σας, η Ουρουγουάη, πρωτοστατεί -όπως και η Ελλάδα- στην “πράσινη μετάβαση”, στην αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η αιολική και η φωτοβολταϊκή.

 

Φέτα και μήλα Αγιάς

Το ότι, όμως, οι εμπορικές μας σχέσεις είναι φτωχές δείχνει ότι μπροστά μας ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό. Η Ελλάδα θεωρείται το “περιβόλι της Ευρώπης”, παράγει προϊόντα με μοναδική ποιότητα, πιστοποίηση και ταυτότητα. Φρούτα, όπως τα μήλα Αγιάς, που αξίζει να δοκιμάσετε στην αγορά σας. Εκείνο, όμως, στο οποίο θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας είναι η εξαπάτηση που υφίστανται οι καταναλωτές της Ουρουγουάης με δανικής προέλευσης τυρί από αγελαδινό γάλα που πωλείται ως φέτα. Η φέτα είναι αναγνωρισμένη από τη ΕΕ ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα με αυστηρές προδιαγραφές και καμία χώρα εντός ΕΕ δεν μπορεί να διακινήσει τυρί ως φέτα. Επιπλέον, η ΕΕ στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως εν προκειμένω με την επικείμενη συμφωνία με την Κοινή Αγορά του Νότου, τις χώρες του Mercosur, επιδιώκει την πλήρη κατοχύρωση της προστασίας της φέτας. Μέχρι, όμως, την υπογραφή της, δείτε το ζήτημα της εξαπάτησης με τη φέτα-μαϊμού που υφίστανται οι συμπατριώτες σας».

Οι βουλευτές της Ουρουγουάης που συμμετείχαν στη συνάντηση ευχαρίστησαν για την ενημέρωση και απάντησαν ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καταχρηστικής σήμανσης προϊόντων. Μάλιστα, ακολούθως, ο παριστάμενος διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης dr Alejandro Garofali Acosta, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό ότι η Ουρουγουάη είναι η πρώτη εκ των χωρών του Mercosur που έχουν αποδεχθεί την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τη σύναψη της μεταξύ τους συμφωνίας.

Μετά την συνάντηση, η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο επιβλητικό κτήριο του κοινοβουλίου που έχει έντονο αρχαιοελληνικό αποτύπωμα.