Χαρακόπουλος: Παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο»

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ανακοινώνει την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18.30 στον αίθριο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (δ/νση: Λεωφόρος Στρατού 2), στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσίαση του Τόμου θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, την Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ενώ ειδική θεματική θα αναπτύξουν η δρ. Στέλλα Βασιλειάδου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο: Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης» και ο δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, κάτοχος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με θέμα: «Αγία Σοφία Τραπεζούντος. Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του Ναού».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Ακολούθως, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι των αρχών της πόλης.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Κατά τη λήξη της παρουσίασης της πολυτελούς έκδοσης θα πραγματοποιηθεί η παράδοση πίνακα ζωγραφικής αφιερωμένου στον Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης στη Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. από τη ζωγράφο κα Τάσσα Μπιτσάνη-Πέτρου.

Στην παρουσίαση έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας της περιοχής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να περιηγηθούν και σε έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφικό υλικό, που προέκυψε από τον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας, που διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο. το περασμένο έτος με θέμα: «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

Ο τόμος «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. από τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά την αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO.

Το εν λόγω επιστημονικό πόνημα -καρπός της συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. και του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- αποσκοπεί μέσα από κείμενα μιας πολυεθνικής ομάδας ερευνητών/επιστημόνων στη πολυδιάστατη σκιαγράφηση των 37 ιστορικών εμβληματικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά,  Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες. Σκοπός είναι να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με πλήρη συμμόρφωση προς τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών αρχών στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας του Covid-19.