Κέλλας από Μαρόκο: Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνιστούν “σκοτεινά” κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία οφείλει να γνωρίζει όλη οικουμένη, από γενιά σε γενιά, προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται.»

Τα ανωτέρω δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (PAM) και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το Μαρόκο, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Ευρωμεσογείου και Περσικού Κόλπου, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Γενοκτονιών και Αποτροπής του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, προσθέτοντας:

«Η 9η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στη μνήμη των θυμάτων γενοκτονιών, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη και την τιμωρία τους, σύμφωνα με την αντίστοιχη Διεθνή Σύμβαση, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το 1948, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τότε μέχρι σήμερα, η διεθνής κοινότητα έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Ωστόσο, ο περιορισμένος εκδημοκρατισμός της Ευρασίας και η ύπαρξη αυταρχικών καθεστώτων, που προσπαθούν να επιβιώσουν βασιζόμενα στον αντιδυτικισμό και στην κατασκευή “αόρατων” εχθρών, μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί σοβαρά την παγκόσμια σταθερότητα και ο κίνδυνος εξέλιξής του σε περιφερειακή σύγκρουση ευρείας κλίμακας δεν μπορεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να αποκλειστεί. H δράση του ΟΗΕ και των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης για την αποτροπή εγκλημάτων πολέμου είναι επιβεβλημένη.
Η ισχύς της Διεθνούς Συνθήκης για την Πρόληψη των Γενοκτονιών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες συμπατριώτες μας υπήρξαν θύματα γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος την περίοδο 1914-1923. Τιμώντας την ιερή τους μνήμη, η Ελληνική Δημοκρατία ανακήρυξε με νόμους τη 19η Μαΐου και την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η διεθνής αναγνώριση των συγκεκριμένων εγκλημάτων αποτελεί υποχρέωση του πολιτισμένου κόσμου και συνιστά εθνικό μας στόχο, τον οποίο το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να υπηρετεί ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κομμάτων».