Μ. Χαρακόπουλος με Καθολικούς Νομοθέτες: Ο χριστιανισμός θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας

«Είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζεται να αναδείξουμε περισσότερο από πότε τα ενοποιητικά σύμβολα του χριστιανικού κόσμου ως συνόλου και οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού στον Ορθόδοξο και τον Καθολικό κόσμο είναι ένα από τα ενοποιητικά σύμβολα». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Δικτύου των Καθολικών Νομοθετών στην Ρώμη, στην οποία είχε προσκληθεί η ηγεσία της ΔΣΟ.

Ο Έλληνας βουλευτής, ο οποίος συνοδευόταν από το σύμβουλο της ΔΣΟδρ Κώστα Μυγδάλη και τον σύνδεσμο της ΔΣΟ με τον καθολικό κόσμο κ. Βιρτζίλιο Αβάτο, σημείωσε ότι «με τους Καθολικούς Νομοθέτες, αυτόν τον σημαντικό για τον καθολικό κόσμο θεσμό, μοιραζόμαστε την αγωνία για την πορεία του διαλόγου για το “Μέλλον της Ευρώπης”. Ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή, αποστείλαμε επιστολές στην ηγεσία της ΕΕ προβάλλοντας τις απόψεις μας. Συμμετείχαμε στην πολύγλωσση πλατφόρμα για το “Μέλλον της Ευρώπης” δημοσιεύοντας σχόλια σε κρίσιμα θεματικά κεφαλαία. Αφιερώσαμε το θέμα της Γενικής μας Συνέλευσης στην Κρήτη στο “Μέλλον της Ευρώπης”. Στόχος μας είναι η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στην αναγνώριση της χριστιανικής θρησκείας και παράδοσης ως θεμελιώδους στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Άλλωστε, σημαντικό τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών -ακόμη κι αν δεν θρησκεύει- επιθυμεί να βλέπει το “Μέλλον της Ευρώπης” μέσα από τις χριστιανικές αξίες. Είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα απογοητευτικό ότι δεν υπήρξε καμιά σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, η οποία δυστυχώς, δείχνει να αγνοεί θεμελιώδη στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού.

Επιπλέον, με τους συναδέλφους μας Καθολικούς Νομοθέτες συντονίζουμε τις δράσεις μας ώστε με αφορμή τον κοινό εορτασμό του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών που συμπίπτει την Κυριακή 20 Απριλίου 2025, αλλά και την επέτειο των χιλίων επτακοσίων χρόνων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, να εργαστούμε για την ενότητα του χριστιανικού κόσμου απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τέλος, η παρουσία μας στη Ρώμη αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για την ενημέρωση θρησκευτικών ηγετών και πολιτικών από διάφορες χώρες για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό είναι οι ανεπανόρθωτες ζημιές από την αθρόα καθημερινή προσέλευση επισκεπτών, όπως καταγγέλλουν και Τούρκοι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία θα αλλάξει μόνον εφόσον υπάρξει συντονισμένη και ομόθυμη διεθνής καταδίκη, πρωτίστως από τον χριστιανικό κόσμο».