Βεσυρόπουλος σε Μάξιμο για ρυθμίσεις που ζήτησαν Αμβυκούχοι Τυρνάβου: Επανεξετάζεται η “καζανιά” στις 3,5 ώρες

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την απόσταξη του παραδοσιακού αποστάγματος των διήμερων παραγωγών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η συνάντηση του Θεσσαλού πολιτικού με τον αρμόδιο υφυπουργό έλαβε χώρα μετά την ενημέρωση που είχε από εκπροσώπους του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου.

Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικριτσής, και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Φράγκος και κα Μαρία Μπακαβέλου, στην πρόσφατη εγκύκλιο Ε.2061/2022 της ΑΑΔΕ και την Α.1102/2022 Υ.Α (ΦΕΚ Β/4073/29.7.2022), ως απόρροια του νόμου 4916/2022, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν για απόσταξη και ολόκληρο το σταφύλι οινοποιήσιμων ποικιλιών, όχι μόνο στέμφυλα με μέγιστο χρονικό διάστημα απόσταξης τα 4 διήμερα. Ωστόσο, παρότι αυτή είναι μια θετική και καλοδεχούμενη αλλαγή,  το γεγονός ότι στη νέα νομοθεσία μειώνεται ο χρόνος απόσταξης (καζανιάς) στις 3 ώρες, αντί των 3,5 ωρών που ίσχυε, τους στερεί χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό. Σύμφωνα με τους διήμερους παραγωγούς, η μείωση του χρόνου της “καζανιάς”, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποδόσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, περιορίζει τον χρόνο απόσταξης ολόκληρων οινοποιήσιμων σταφυλιών στα 3 διήμερα και 6 ώρες -έχουν δηλαδή απώλεια 42 ωρών. Γι αυτό ζήτησαν την επαναφορά του χρόνου της “καζανιάς” στις 3,5 ώρες για την περιοχή του Τυρνάβου, ώστε να μην αναγκαστούν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των αποσταγμάτων τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους διήμερους, διότι δεδομένης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, πέτυχε υπερμειωμένο κατά 85% φόρο στα αποστάγματά τους, γεγονός που δεν ισχύει σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ. Με δεδομένη τη σημασία της παραγωγής παραδοσιακών αποσταγμάτων για την περιοχή του Τυρνάβου, δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον οποίο και μετέφερε την επιχειρηματολογία των αμβυκούχων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, δεδομένης της αυστηρότητας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κυβέρνηση κατέβαλε τη μέγιστη προσπάθεια και πέτυχε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, να διατηρηθεί ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για το προϊόν απόσταξης των διήμερων. Ο κ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεξετάσουν άμεσα το θέμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παραγωγοί μπορούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό.

Οι εκπρόσωποι των αμβυκούχων Τυρνάβου με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.